Sunday, May 31, 2015

Pomegrante tart

Początek czerwca, czyli klasyczne spamowanie na instagramie i innych portalach społecznościowych zdjęciami shake'ów, sałatek, dań i wypieków, gdzie królują sezonowe owoce hasztagami #fruits #keepfit. Krótko mówiąc każdy chce na wakacje zaprezentować się jak najlepiej. Jednak może lepiej czasem odpuścić i delektować się słodkościami?! 
Jako wielka fanka ciast i deserów domowej roboty postanowiłam połączyć jedno i drugie, czyli przepyszne i zdrowe owoce z budyniem na kruchym cieście. Do wypieku spodu zastosowałam różne rodzaje mąki, co urozmaiciło smak i obniżyło wartość kaloryczną. Najbardziej zaskoczył mnie smak połączenia owoców granatu z budyniem-rewelacja! (musicie spróbować) Do tego delikatny posmak truskawki, a wszystko to polane cieniutką warstwą galaretki agrestowej. Każde danie, jakie jem nie tylko musi pysznie smakować, ale też ładnie się prezentować. Dlatego wszystko, co przyrządzam podaję i ozdabiam w jak najbardziej oryginalny sposób.
A oto przepis: 
Zanim jednak zaczniemy przygotowywać ciastko, potrzebna nam będzie galaretka, którą rozpuścimy i wstawimy do lodówki, aby stężała. 

 SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
*130 g masła o temperaturze pokojowej
*100g mąki razowej
*50g mąki kukurydzianej 
*100 g mąki pszennej
*2 łyżki miodu 
*1 jajko
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* 1 łyżeczka cynamonu

1.Wszystkie składniki wsypać do miski według podanej kolejności, zmiksować i uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na ok godzinę do lodówki. 
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem. Sami wybierzcie ;-) Kolejnym krokiem i ostatnim na tym etapie jest nakłucie w kilku miejscach widelcem. 
3. Później pozostaje tylko wstawić do piekarnika o temp 200C na ok 15min (do momentu, aż ciasto się zarumieni). 

DODATKI:
*1 granat 
*4-5 truskawek 
*garść jagód goji
*budyń waniliowy
*galaretka 

Na wystudzony, kruchy spód nasypać garstkę jagód goji i owoców granatu. Polać budyniem. Dzięki niemu goji zwilgotnieją i dodadzą specyficznego, lekko słodkiego i jednocześnie gorzkawego posmaku. Następnie udekorować owocami według własnego uznania ;-). Pod koniec, kiedy budyń wystygnie, polać tężejącą galaretką i wstawić na ok 5 godzin do lodówki.

Smacznego !!!        
The beginning of  Jun is a time, when people are spamming on their Instagram and other social network accounts photos of shakes, salads and meals , where dominating seasonal fruits with hashtags #fruits #befit. In a nutshell want to present theirself the best. However would be better to eat sweets and don't care about it. Wouldn't be...?
I'm a big fan of homemade cakes and desserts.I decided to mix delicious and healthy fruits with vanilla pudding and crumbly cake. I used some types of flour. It varied a taste and reduced a calorific breakdown. What suprised me the most was a taste of connection a pudding and pomegrante. To this a delicate taste of strawberry and everything pured by gooseberry jelly. Every dish, which I serve and eat must be taste, but the most important thing for me is that this meal must be good present. 

RECIPE:
Before you will start preparing a pie, you must dissolve a jelly and get it into a fridge.

INGREDIENTS:
*130g of butter
*100g wholemeal flour
*100g wheat flour
*50g cornstarch
*2 tablespoons of honey
*1 egg
*1/2 spoon of 
* 1 spoon of cynamon

1,Every ingredients you will get into bowl, mix and make a ball, wrap it  in foil and get it into fridge for 1 hour.
2. Put baking paper into a cookie sheet, lay out raw pie and puncture by fork in some places.
3. Get it into an oven for 15 minutes 200C, but the pie must be brown.

EXTRAS:
*1 pomegrante 
*4-5 strawberries
*handful of goji berries
*vanilla pudding
*jelly

Sprinkle a handful of goji berries and pomegrante fruits on the crumbly pie base and pure it by vanilla pudding. Owning to the fact, goji will become moist, give sugary and bitter taste together. Decorate it how would you like. In the end, when the pudding will cool off, pure it gel jelly and get into a fridge for 5 hours.
Bon appetit!

No comments:

Post a Comment